Brandnetel: geen onkruid maar superfood

De geneeskracht van Brandnetel (Urtica)

Brandnetelthee is een klassieker voor kruidenliefhebbers – boordevol vitamines en mineralen als A, C, K, magnesium, en ijzer. Het kruid wordt al eeuwenlang gedronken voor zijn volle smaak en omdat het vol gezonde voedingsstoffen zit. Of je nu zin hebt in een natuurlijke opfrisbeurt, een dagelijkse boost, of gewoon een écht goede kruidenthee zoekt, brandnetel past altijd in je routine.
Bonustip: in April vind je dit wonderkruid echt overal. Wij leren je in deze blog hoe je er zelf thee van maakt!

Hoe drink je brandnetelthee?

Brandnetelthee is heerlijk puur, maar je kunt ook andere kruiden toevoegen voor extra smaak. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je kop brandnetelthee te halen:

Gebruik een volle theelepel gedroogde brandnetel per kop. Laat de thee 5-10 minuten trekken om alles eruit te halen wat erin zit. Voeg citroen, munt of een vleugje honing toe voor een zachte twist. Geniet dagelijks, maar drink het maximaal vier koppen per dag en niet langer dan twee weken achter elkaar.

Is brandnetelthee gezond?

Brandnetelthee wordt vaak geprezen om haar natuurlijke voedingsstoffen en kan bijdragen aan een gezond gevoel. De volgende eigenschappen maken Brandnetel een geliefde detox thee:

✓ Rijk aan vitamines (A, C en K) en mineralen zoals ijzer en calcium

✓ Ondersteunend bij de natuurlijke vochtbalans en het immuunsysteem

✓ Vaak gebruikt voor een gezonde huid en haargroei

✓ Aards en kruidig van smaak – heerlijk als puur, voedzaam kruidentheetje

 

Zelf Brandnetelthee maken

Kruidenthee maak je het best met gedroogde kruiden omdat de voedingsstoffen beter vrijgegeven worden. De kruiden kun je kant en klaar gedroogd kopen maar zelf maken kan ook. Hieronder lees je hoe.

 

STAP 1: BRANDNETELS PLUKKEN
 
Brandnetels plukken doe je het beste op een zonnige en droge dag en met handschoenen aan. Pluk niet langs de grote autoweg of in een honden uitlaatveld en zoek de jonge brandnetels uit (die nog niet bloeien). Knip de bovenste bladeren eraf en verzamel ze in een linnen tas of mand want in een zak gaan ze zweten. De beste brandnetels zijn rood van onder: een teken dat de plant veel ijzer bevat. 
 
Leuk weetje: als je goed kijkt zie je dat de brandnetel nogal een harige plantje is. Een hint van moeder natuur om je te verklappen dat de plant zeer voedzaam is voor haar en huid.

 

STAP 2: BRANDNETELS DROGEN
 
Spoel de brandnetels niet af na het plukken (hoe verleidelijk ook). Zo spoel je alle goede stoffen ook weg. Drogen kun je in een speciaal droogoventje maar in je gewone oven kan ook. Verwarm deze voor op 60°C en spreid de brandnetels goed uit op een grote bakplaat. Stop de brandnetels een half uur in de oven en laat deze daarna nog een hele nacht in de lauwe oven staan. Laat de deur op een kier (pollepel ertussen) zodat het vocht kan ontsnappen. Als je de volgende ochtend de brandnetels kunt verkruimelen zijn ze goed, anders herhaal je de droogprocedure nog een keer.

 

STAP 3: DRINKEN EN BEWAREN
 
Na het drogen kun je de brandnetels in stukjes hakken. Ze zullen niet meer prikken dus dat kan met blote handen. Nu kun je er kruidenthee van maken. Gebruik 10 gram gedroogde kruiden op een liter thee en laat lang (20 min!) trekken. Zo haal je het meeste voedingsstoffen uit de plant. Drink het zo of maak er ijsthee van. Als je niet zo van de iets bittere smaak houdt kun je smaakmakers zoals citroen, kaneelstokjes. munt of citroenmelisse toevoegen. Zo zijn wij dol op de combi brandnetel & verse gember.
 
Probeer een liter op een dag te drinken maar wissel na een paar weken de brandnetel af met andere kruiden om je organen niet teveel te prikkelen. Ben je zwanger of slik je medicatie voor je nieren dan raden we je af om veel en langdurig brandnetelthee te drinken.
 
Bewaar de brandnetel op een donkere en droge plek. Zo kun je deze nog een jaar bewaren (met behoud van alle goede stoffen). 
 
Woon je niet in de buurt van een schoon brandnetel-veld of heb je geen groene vingers? Geen nood! Hieronder vind je de Brandnetel thee collectie. 

Gerelateerde producten

Share this content