De geneeskrachtige werking van kamille

- Categorie Alle blogs , Meest gelezen

Kamille

Kamillebloesem is wat ons betreft echt een must voor in je theekastje (of in je natuurapotheek).

Dit veelzijdige kruid groeit ook gewoon in Nederland. Er bestaan 2 soorten: de Echte Kamille en de Roomse Kamille. Bij tuinier liefhebbers staat kamille bekend als pioniersplant en plantendokter. Andere planten houden er van om kamille in de buurt te hebben. 

Pioniersplanten zijn planten en kruiden met een sterk karakter. Ze zijn de eerste die op maagdelijke grond kunnen groeien. Ze hebben weinig voeding nodig en maken de bodem klaar voor andere planten die wat veeleisender zijn. Als de grond verbeterd is wordt ze verdrongen door ander onkruid en dan trekt de kamille weer verder naar onontgonnen terrein.

Geneeskracht

Kamille is goed voor tal van kwaaltjes en klachten. We zetten de belangrijkste toepassingen van kamille voor je op een rij:

1. Zenuwstelsel: kamille staat vooral bekend vanwege de positieve werking op het zenuwstelsel. Dit komt vanwege de etherische olie die er in de bloemetjes zit. Het is een echt kalmerend kruid. Denk aan stress, spanningen in het lichaam, vermoeidheid, lusteloosheid en nerveuze overgangsklachten (opvliegers). Een kopje kamillethee zorgt voor rust en kalmte. Daarom is kamille ook zo’n geschikt kruid voor ’s avonds als slaapthee. 

2. Spijsvertering: kamille bevat veel bitterstoffen. ‘Bitter in de mond maakt het hart gezond’ hoor je wel eens. Maar ook je spijsverteringsorganen zoals maag, darmen en lever houden van een kopje kamille. Kamille kan helpen de darmflora te verbeteren en spanning uit het buikgebied te halen. Daarnaast kan kamille licht pijnstillend werken. Deze combinatie maakt kamille tot een goede remedie voor menstruatiepijn.

3. Huid, zintuigen en slijmvliezen: je huid wordt vaak vergeten als het om gezondheid gaat, maar het is in feite je grootste orgaan. De huid en je slijmvliezen zijn gevoelig voor ontstekingen. De combinatie van looistof, etherische olie en slijmstoffen die kamille bevat, staan bekend om hun ontstekingsremmende werking. Ideaal bij bijvoorbeeld een opkomende verkoudheid. Vanwege de desinfecterende eigenschappen is kamillethee daarom niet alleen gezond als drankje, maar ook heel goed uitwendig te gebruiken. Denk aan een kompres voor een schaafwond of een ontstoken oog. 

Dit zijn de belangrijkste geneeskrachtige toepassingen van kamille maar je kunt er nog vele bedenken. Denk aan het maken van een supersterke thee om te mee te spoelen bij kiespijn of aften. Als hydratatie bij een blaasontsteking of om de huid mee te deppen bij acne.

Pure kamille kopen kan bij Tea Bar in verpakkingen van 80, 200 of 1000 gram. 

En heb je een beetje kamillethee over? Gooi het niet weg maar doe een scheutje bij je bloemen of planten. Ze zijn er dol op.

Share this content