Dennennaalden thee
Een van de allerlekkerste geuren is die van een dennenbos. De geur van den heeft iets geruststellends en ontspannens. Bij Tea Bar kun je Thee van dennennaalden kopen: heerlijk geurend en net een verrassende smaak. Genoeg redenen om aan de dennenthee te gaan en we vertellen je graag meer over deze bijzondere boom!
Waar is den goed voor?
De Grove Den (Latijnse naam Pinus Sylvestris) wordt meestal gebruikt als tinctuur (de werkzame delen opgelost in alcohol). Thee is nogal ongebruikelijk. Tijdens de coronaperiode heeft thee van dennennaalden een flinke opmars gemaakt. Er is geen bewijs dat thee gemaakt van dennennaalden werkzaam zou zijn bij het voorkomen of genezen van corona. Wel wordt dennennaalden thee gedronken om klachten aan de luchtwegen te verlichten. Daarbij bevatten dennennaalden waardevolle voedingsstoffen:
✓ Vitamine C en A: bekend om het ondersteunen van de afweer en voor een gezonde huid.
✓ Antioxidanten: helpen vrije radicalen bestrijden.
✓ Chlorofyl: draagt bij aan ontgifting en staat bekend om de reinigende werking.
Bij Tea Bar houden we van de bijzondere smaken en eigenschappen van pure kruiden zoals dennennaalden, maar beschouwen ze niet als (medische) wondermiddelen. Drink het voor de smaak en een moment van rust – de rest is een mooie bonus.
Hoe zet je Dennennaaldenthee?
Je kunt dennenthee eenvoudig zelf maken. Gebruik een flinke theelepel dennennaalden voor een kop. Overgiet het met kokend water en laat zeker 5 minuten (liever nog langer) trekken. Drink 2 a 3 kopjes per dag in kleine slokjes. Den bevat veel etherische olie dus ruik vooral ook goed aan de thee voor een optimale werking.
De thee heeft een aromatische, frisse smaak met een licht zuurtje. Mocht je geen fan zijn van de smaak dan is het ook lekker om de (natuurlijke!) aromatische olie in een aromadiffuser te branden.
Zelf dennen plukken
Je kunt pure dennennaalden kopen maar zelf plukken kan natuurlijk ook. Verwar de Grove Den niet met een lariks of spar. De lariks is zelfs giftig en de spar is medicinaal gezien minder werkzaam dan de den. Hoe herken je de den? De naalden van de Grove Den zijn gegroepeerd per twee. Je kunt dit onthouden via het ezelsbruggetje LSD. De lariks heeft groepjes van veel (Legio) naalden. De spar heeft naalden die alleen op de tak staan (Solo) en de den heeft groepjes van twee (Duo’s).
Foto: De naalden van de den staan in tweetallen
Andere toepassingen voor dennennaalden
De dennennaalden kun je ook gebruiken voor het maken van een stoombadje bij verkoudheid van vastzittende hoest. Of gebruik een washandje gevuld met dennennaalden als badthee na een stressvolle dag.
Van de den wordt ook terpentijn gemaakt. Dit gebeurt door het sap van de boom af te tappen en op te vangen. Dit is een prachtig ingrediënt in een voedende zalf die je kan smeren ter bevordering van de genezing van wondjes, spier en gewrichtsklachten. Of om de borst mee in te smeren bij hoest of verkoudheid.
De zalf maak je als volgt:
Dennenzalf:
• 2,5 eetlepels terpentijn
• 8 eetlepels olijfolie van koude persing
• Eventueel wat etherische olie van rozemarijn of salie (gebruik alleen natuurlijke etherische olie)
• 1 eetlepel honing
• 20 gram bijenwas
Bereiding:
• Smelt de was
• Voeg de terpentijn en olijfolie toe
• Neem van het vuur en voeg daarna de honing toe
• Goed roeren
• Schenk in een (brandschoon!) glazen potje
• Reeds afgekoeld kan de etherische olie toegevoegd worden. Deze werkt tevens als conserveermiddel op de zalf een langere THT te geven
• De zalf is gelijk te gebruiken en blijft ongeveer een jaar goed mits schoon, koel en donker bewaard.