Losse thee kopen
De wereld van verse, losse thee is nog lang niet bij iedereen bekend terrein. De supermarkt staat vol thee in zakjes maar losse thee is gelukkig nog steeds in opkomst. Hou je veel van thee maar drink je toch nog vaak je vertrouwde zakjes merk? Dan sporen we je echt van harte aan om losse thee te proberen. Het heeft zo veel meer smaak. En we kennen niemand met spijt van de overstap naar verse thee!
Losse thee versus zakjesthee
Ook wij zijn begonnen als zakjes drinkers. We waren al thee liefhebbers maar nagenoeg onbekend met losse thee. Maar als theedrinker van zakjes thee liep je, helemaal vroeger, al snel tegen beperkingen op. Wat als je uitgekeken was op de zakjes bosvruchten en citroenthee. Een mens wil ook wel eens wat anders drinken. Losse thee biedt dan uitkomst. De keuze is reuze! Losse thee is niet alleen lekkerder, maar ook een stuk duurzamer. Denk aan alle extra wegwerpverpakkingen die een zakje met zich meebrengt. Ook kun je losse thee vaak meer dan een keer opschenken.
Maar hoe zet je losse thee? Hoeveel thee heb je nodig voor een kopje? Waar kun je goede thee bestellen? En hoe bewaar je de verse thee? Hieronder vind je alles wat je moet weten.
Thee zetten met losse thee
Om maar gelijk met het zetten te beginnen: losse thee is vaak grover van structuur. De blaadjes zijn nog helemaal heel. Dat is vaak beter van kwaliteit dan de hele fijne thee en dus ook smaakvoller. Het vereist wel een andere aanpak. Thee uit een zakje geeft snel kleur en smaak. Bij losse blaadjes duurt dit wel een paar minuten. De blaadjes kunnen beter smaak afgeven als ze de ruimte hebben. De juiste thee accessoires gebruiken Je zou ze los in een pot kunnen doen en dan uitschenken boven een zeefje. Wij geven de voorkeur aan een grotere theezeef. Deze hang je in de pot of je kopje. Is je thee sterk genoeg dan haal je de zeef eruit. Dan trekt de thee niet verder door, zo voorkom je bittere en te sterk gezette thee. Natuurlijk kun je ook iets anders gebruiken, een ouderwets thee-ei of een filterzakje. Als je maar zorgt dat de thee voldoende ruimte heeft om uit te zetten en het liefst ook een beetje te dwarrelen.
Hoe lang moet losse thee trekken?
Verschillende soorten thee en kruiden hebben een andere trektijd. Als is dit natuurlijk ook afhankelijk van je persoonlijke smaak. “Echte” thee zoals Groene en zwarte thee worden wrang en sterk bij te lang trekken. Vaak is 3 tot 5 minuten voldoende. Je kunt dezelfde thee daarna vaak nog een keer gebruiken voor een tweede kop of pot. Kruidenthee mag langer trekken, zeker 4 tot 6 minuten.
Wat is echte thee?
Echte thee zoals groene en zwarte thee komen allemaal van de struik Camelia Sinensis. Na de pluk bepaalt het verdere bewerkingsproces de smaak van de thee. Groene thee is niet geoxideerd en wordt na de pluk vaak kort gestoomd en daarna gedroogd. Het natuurlijke oxidatieproces is daarna gestopt. Zo blijft de thee mooi groen en fris van smaak. Zwarte thee is wel geoxideerd. Zo ontstaat ook de donkere kleur en de karakteristieke smaak. Vergelijk het met een geschilde appel die verkleurd als je deze lang laat liggen. Groene, zwarte en witte thee bevatten theïne. Theïne is hetzelfde stofje als cafeïne.
Het verschil tussen echte thee en kruidenthee
Rooibos en kruiden zijn eigenlijk geen echte thee. We noemen het zo omdat je er thee van trekt. Maar ze zijn afkomstig van andere planten dan de echte groene en zwarte thee. Daarom kun je ze het beste ook anders zetten. Rooibos en de meeste kruidentheesoorten (met uitzondering van mate) zijn cafeïnevrij. Wat is Rooibos? Rooibos is afkomstig van de Aspalathus Linearis. Een vlinderbloemige die groeit op het Afrikaanse continent. Bij het zetten van een rooibos ‘thee’ zul je merken dat het water ook snel kleurt. Vaak is rooibos al na 5 minuten sterk genoeg. De structuur van rooibos is fijner dan die van thee. Zorg er daarom voor dat je zeef niet hele grote gaatjes heeft. Een filter zakje zoals de T sac is ook heel geschikt om rooibos mee te zetten.
Wat is kruidenthee
Veel kruidenthee bestaat uit een mix van allemaal verschillende soorten. Dit noemen we dan een kruidenblend. Bijvoorbeeld mixen om lekker te slapen of juist een oppepper te krijgen. Deze kruidenblends zijn zorgvuldig samengesteld en daarom ook veilig om regelmatig te drinken. De meeste soorten kruiden worden niet snel bitter als je ze te lang laat trekken. Integendeel, de smaak wordt juist vaak beter. Kruidenthee en gezondheid Kruidenthee is een verzamelnaam van allerlei planten die geschikt zijn om thee van te maken. Bekende soorten zijn kamille, zoethout en munt. Er bestaan oneindig veel kruiden om thee van te maken. Veel kruiden hebben een geneeskrachtige werking. Het ene kruid is sterker qua geneeskracht dan het andere. Daarom adviseren we fanatieke kruidenthee drinkers om regelmatig de kruiden af te wisselen of eens echte thee (van de theestruik) of rooibos te drinken.
Is thee drinken gezond?
Naast de verschillende manier van zetten hebben deze verschillende planten ook andere inhoudsstoffen. De ene is niet perse gezonder dan de ander. Ze bevatten allemaal verschillende vitamines en mineralen. Thee bevat van nature vitamine A, B1, B2 en B6. Daarnaast ook veel mineralen zoals mangaan, kalium, calcium, zink, magnesium en fluoride. Een behoorlijke vitaminebom dus. Het voedingscentrum raadt aan 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken, dit verlaagt de bloeddruk en het risico op beroertes. Naast al die vitaminen en mineralen bevat echte thee (van de Cameilia Sinensis plant) cafeïne en flavonoïden. Flavonoïden geven kleur aan planten en is een natuurlijk antioxidant. Flavonoïden kunnen zorgen voor een ‘strak’ mondgevoel. Helemaal als je thee te sterk zet.
Zit er cafeïne in thee?
Ja, er zit cafeïne in groene, zwarte en witte thee. Kruidenthee zoals rooibos bevat geen cafeïne. Doorgaans bevat zwarte thee iets meer cafeïne dan groene thee. In alle gevallen is het een stuk minder dan koffie. Wij houden ongeveer de volgende richtlijn aan:
• 1 kop zwarte thee – 40 mg
• 1 kop groene thee – 20 mg
• 1 kopje espresso 130 mg
• 1 kop filterkoffie 75 mg
Het voedingscentrum geeft als advies maximaal zo’n 320 mg cafeïne per dag te drinken (als volwassene). Voor een zwangere vrouw adviseren ze een grens van 200 mg per dag. De gevoeligheid voor cafeïne verschilt erg per persoon. De ene drinkt graag na het diner nog een paar espresso’s. Wij houden het graag na de middag bij kruiden. Deze bevatten helemaal geen cafeïne!
Hoeveel losse thee heb je nodig?
In een theezakje zit vaak 2 gram. Dit adviseren we ook als je losse thee gaat gebruiken. Van veel soorten is 2 gram vaak een grote theelepel. Al hangt dat natuurlijk van de grofheid af. Echter smaken verschillen. Er zijn veel mensen die een eenkops-zakje voor een hele pot gebruiken. Voor losse thee is dat vaak te weinig. De grove structuur van de blaadjes zorgen voor een langere afgifte van smaak en kleur. Voor een pot thee (circa 1 liter) gebruiken we zelf rond de 6-8 gram thee, kruiden of rooibos. Wij wegen het zelf niet af en doen het op gevoel. Na verkoop van tijd weet je precies hoe je je lievelingsthee het allerlekkerst vindt. Onze ervaring is dat mensen eerder teveel losse thee gebruiken. Zonde! Niet alleen ga je sneller door je thee heen. Teveel thee is vaak niet lekker. Beter is het om iets minder thee te gebruiken. Geef de thee de ruimte en heb geduld bij het trekken, zo zet je het perfecte kopje.
Hoe zet je groene thee?
Rooibos, kruiden en zwarte thee kun je heel goed met kokend water zetten. Groene thee is wat delicater. Groene thee zet je met een lagere temperatuur (circa 70-80 graden C). Wanneer mensen groene thee niet lekker vinden, komt het vaak omdat de thee verkeerd gezet wordt. Groene thee bevat tannine wat ervoor zorgt dat de smaak bitter wordt als het water kokend heet is.
Losse thee bestellen
Losse thee kun je op tal van plekken kopen. In de supermarkt is er steeds meer keuze. Helemaal in de ecologische supermarkt. Wil je echt een ruime keuze hebben dan is een thee theespeciaalzaak een goede of natuurlijk een online theewinkel. Elke (online) theewinkel heeft vaak een eigen thee expertise. Er zijn theewinkels die vooral pure thee verkopen, afkomstig uit allerlei landen en gebieden. Andere zaken zijn juist weer gespecialiseerd in kruiden. Weer andere verkopen juist weer honderden verschillende soorten. Waar je heen gaat is dus vooral een kwestie van voorkeur en smaak. Belangrijk is dat de thee vers is. Thee is gedroogd en kun je heel lang bewaren. Maar verse thee is lekkerder. Vandaar dat we geen honderden soorten thee verkopen. Dit zorgt voor snelle roulatie en het scheelt natuurlijk ook een hoop keuzestress.
Losse thee en kruiden van Tea Bar
Bij Tea Bar zien we ons zelf als thee curators. Onze smaak is uiteenlopend, van kruidenblends tot groene en zwarte theemelanges. De thee moet vers zijn en vol echte smaakmakers zoals fruit, kruiden en bloemen. Een slok thee moet altijd positief verrassen. Zo’n soort waarvan iedereen na één kop zegt: ‘daar kan ik met liefde een hele pot van drinken’. Een thee van Tea Bar is verrassend, verslavend lekker en nergens anders te vinden!
Hoe kun je thee het beste bewaren?
Thee is een gedroogd product en bederft niet, alleen de smaak gaat naar verloop van tijd achteruit. Goed bewaren is heel eenvoudig: thee houdt van donker, droog en op kamertemperatuur. Zo blijft thee ruim een jaar jaar goed. In een blikje bewaren is helemaal goed maar in de aankoopverpakking kan ook. Koop je je thee in grote hoeveelheden en wil je deze lang (>1 jaar) bewaren? Dan is het raadzaam om deze in een donkere pot of blik met aromadeksel te bewaren. Zo blijft de kleur, geur en smaak het best bewaard.
Waarom je thee beter niet in glazen potjes kunt opbergen
Veel mensen vinden het leuk om grote glazen weckpotten met thee uit te stallen. Tenzij je echt een grootverbruiker bent is dit een slecht idee. De thee verkleurt snel door de zon en gaat qua smaak veel sneller achteruit.
Thee en duurzaamheid
We hebben al veel voordelen van losse thee genoemd maar duurzaamheid is natuurlijk een niet te onderschatten voordeel. Zowel voor jezelf als voor het milieu. Theezakjes heb je in vele soorten. Van papier tot nylon. Niet alle zakjes zijn 100% plasticvrij. Vandaar dat je bij het drinken van je thee uit zakjes minuscule deeltjes micro en nano plastic naar binnen zou kunnen krijgen. Geen prettig idee. Grote deeltjes plastic verlaten het lichaam weer via de natuurlijke weg. Maar die piepkleine deeltjes blijven hangen en kunnen zich ophopen. Dit zou op termijn kunnen leiden tot chronische klachten. Naast dit risico voor je gezondheid zijn theezakjes ook niet composteerbaar. Theezakjes horen niet bij het PMD of GFT volgens de afvalscheidingswijzer. Er zijn zakjes die wel composteerbaar zijn maar omdat afval verwerkers geen onderscheid kunnen maken tussen de wel en niet composteerbare zakjes blijft het advies om ze bij het restafval te gooien. Losse thee kun je gelukkig wel weggooien bij het GFT of zelf tot compost verwerken.